cre·a·ti·vi·teit (de; v)1scheppend vermogen

” Oh ben wel een beetje jaloers, jij bent zo creatief. Je kunt veel over me zeggen, maar creatief ben ik niet.” Maar dat ben je wel, iedereen is creatief.  Creatief zijn betekend dat je iets kunt creëren en dat hoeft niets iets fysieks te zijn. Zoals het woordenboek aangeeft: scheppend vermogen. Ik geloof dat iedereen op zijn/haar eigen manier creatief is. Creatief in waarnemen, in denken en/of in doen. Bij iedereen uit zich dat anders en niet iedereen doet er wat mee. Sommige mensen vinden het prima zoals het is en hebben geen interesse nieuwe dingen te creëren of te bedenken en dat is prima. Doe waar je je fijn bij voelt.

De een tekent, de ander fotografeert en de volgende is goed in buiten de kaders te denken. Sinds ik mijn creativiteit weer ruimte heb gegeven, komen er nieuwe dingen op mijn pad. Soms vereist het buiten mijn comfortzone te treden (sorry niet geen beter gevonden, vind het inmiddels een cliché woord ;-)), impulsief te zijn en in het diepe te springen. Daar groeit mijn creativiteit door. Ik houd ervan fysiek dingen te creëren. Maar ook in mijn vorige functie was ik creatief bezig, door te waarnemen, te denken en te doen. Als contract manager moest ik ook steeds nieuwe oplossingen, ideeën, nieuwe strategieën bedenken. Ik ontwikkelde nieuwe rapporten en bouwde deze in excel. Alleen merk ik dat ik uit mijn pen meer energie haal dan uit cijfers. Het meedenken en nieuwe oplossingen bedenken, dat vind ik reuze leuk om te doen en ik zoek nog (creatief) manieren hoe ik dat kan combineren met het tekenen.

Creativiteit vind ik belangrijk, en is een eigenschap waarvan ik denk dat deze altijd belangrijk zal zijn, omdat deze niet te automatiseren is. Creativiteit komt voort uit gevoel. Ik word er blij van, kan me erop verheugen. Aan mijn dochter merk ik dat ook al. Zij kwam laatst thuis: ” Mama, ik vind de juf niet lief!” Uiteraard wilde ik weten waarom. ” nou” zei ze, “ik mag maar twee tekeningen per dag maken mama, ik ben een tekenaar net zoals jij, dus ik vind dat niet eerlijk “. Mijn hart maakte een sprongetje en ik begrijp de juf wel, er zaten ook veel velletjes tussen met een enkele streep ertussen :-).  Het liefst kleurt en tekent mijn kleuter de hele dag op school.

“Elk kind is een kunstenaar, het probleem is om een kunstenaar te blijven naarmate je opgroeit.”
-Pablo Picasso-

Kortom, iedereen heeft creativiteit in zich, JIJ ook!

met vrolijke groet,

Julie