Regelmatig teken ik live tijdens bijeenkomsten, events, sessies. Wat ik doe heeft vele namen:

  • Graphic recording
  • Visueel notuleren
  • zakelijk tekenen
  • live tekenen

Het komt allemaal op hetzelfde neer, ik teken op een groot vel van 1 meter hoog bij 2 a 3 meter breed. Afhankelijk van de duur van de sessie, de beschikbare ruimte en wat er wel / niet gezegd wordt tijdens een bijeenkomst.

En omdat ik zo groot teken, krijg ik tijdens zo’ n sessie veel aandacht van de genodigden. Ook wordt er veel aan me gevraagd. ” Doe ik dat wel vaker, heb ik een opleiding hiervoor gevolgd, bestaat dit allang? Knap hoor dat allemaal tekenen en zo snel. Ik kan niet tekenen. ” Hier volgen vaak leuke gesprekken uit. Dat maakt dit werk zo leuk, ik mag een kijkje nemen in andermans keuken en heb leuke gesprekken met deelnemers van bijeenkomsten.

De meest gemaakte opmerking is: “ik kan niet tekenen”. Ik kan het dan niet laten om te zeggen: “iedereen kan tekenen, alleen de een beter dan de anderen. Stiekem vind ik het lastig te beamen dat iemand iets niet kan (noem het bescheidenheid en of mijn eigen onzekerheid ;-)) .Iedereen kan een stikpoppetje tekenen.

Het gaat er eigenlijk helemaal om hoe goed ik wel of niet kan tekenen. Er komt heel wat meer bij kijken dan alleen maar tekenen. Van te voren vraag ik om een agenda om te kijken waar het over gaat, bepaal de structuur (set up) van de tekeningen, kies ik de kleuren en teken/oefen ik vast wat beelden. Dat scheelt soms wat denktijd. Het gaat vooral om de inhoud, het gaat om heel goed luisteren wat er allemaal (niet) gezegd wordt en wat de sfeer is (bepaald ook wat je wel en niet kan tekenen) . Samenvatten, juiste beeld zoeken, onderscheid houden in de verschillende onderwerpen en verbanden leggen. Dat vind ik iedere keer weer een enorme uitdaging en dan uitkomen qua tekenruimte (dat gaat soms maar net ;-)).  In het resultaat kijk ik of het getekende de inhoud van de bijeenkomst weergeeft.

Maar ja stiekem snap ik wel dat het oog ook wat wil. Want tja in een restaurant, waar ga je voor? Dat mooie opgemaakte bord met heldere aantrekkelijke kleuren en perfect porties of dat bord wat rommelig en de porties niet kloppen? Ook al gaat het uiteindelijk om de smaak :-).

Creatieve groetjes,

Julie