Toen ik net begon met tekenen, was ik druk op zoek naar mijn stijl. Want zo, vind ik, kan ik mezelf onderscheiden van de rest. In mijn omgeving kan ik regelmatig aan de stijl aflezen wie de tekenaar /illustrator is. Frustrerend vond ik het, want iedereen is beter (innerlijke criticus) en ik kwam er maar niet uit waar mijn kracht nou ligt en wat nu mijn stijl zo kunnen zijn.

Totdat ik tijdens de Artist Wake Up Call (cursus de creatieveling in jezelf ontdekken door Sabine Wisman) met een dame sprak, die zei, je stijl is wie jij bent. Hoe je dingen ziet, interpreteert, tekent, eigen maakt en door je eigen (werk) ervaringen. Daarmee sloeg ze de spijker op zijn kop en was mijn zoektocht over. Ik kan me daar helemaal in vinden.

Houd niet in dat ik toch soms naar anderen kijk en denk: “wauw…zou ik ook wel willen kunnen”. Maar dat is het, iedereen doet dit werk op een andere manier. Analoog en/of digitaal, in cartoonstijl, met heel veel tekst, heel weinig tekst, veel tekeningen, weinig, groot, klein, veel kleur, weinig kleur etc. Het advies wat ik kreeg was, blijf bij jezelf. Daar zit je stijl en je herkenbaarheid.

Ook krijg ik wel eens vragen over of wordt verwezen naar een bepaalde stijl door een plaatje wat ze hebben gezien. Ik kan wel tekeningen namaken, maar ik word daar niet gelukkig van en daarnaast kost het me heel veel tijd om het na te maken zeker wanneer de stijl echt heel anders is. Dan verwijs ik iemand net zo lief door naar de juiste tekenaar. Het is ook te zien wanneer je niet uit je eigen stijl tekent, vind ik. Zit minder liefde in, meer onzekerheid en verliest een tekening zijn kracht.

Ik kan me ook wel voorstellen dat het voor de klant ook wel lastig is om een keuze te maken tussen al die tekenaars. Tekenaars en klanten moeten passen. Prijs, stijl en referenties bepalen vaak denk ik wie de klant kiest. Ik persoonlijk wil niet gekozen worden om het tarief maar om mijn stijl en mijn visie. Ik ben wie ik ben, Just Julie, ik geniet van de diverse (onbekende) onderwerpen, de uitdaging , van de diversiteit in klanten & klussen en van het feit dat ik mag leren en tekenen tegelijkertijd. Ik houd van weinig kleuren in een tekening, van mooie goede titels en ik wil dat de klant na afloop door middel van de tekening de sessie kan herbeleven. Dat is mijn stijl :-). Spreekt dat je aan, dan hoor ik graag van je!

Met vrolijke groet,

Julie